Τα νέα μας

Η Συν-Θέση γίνεται θεσμός!

H πρώτη Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Νέων της Κατερίνης, με το όνομα Συν-Θέση ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 19 Νοεμβρίου. Οι νέοι και οι νέες της πόλης, για τρεις συνολικά ημέρες κάθισαν στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, ανέπτυξαν τις απόψεις τους και κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις μέσα από μια διαδικασία που όχι μόνο μύησε τους νέους στα πολιτικά καθήκοντα ενός δημοτικού συμβούλου, αλλά γέννησε μέσα τους τον σπόρο της πολιτικής ενεργοποίησης που αύριο θα ανθίσει ως κοινωφελές αποτέλεσμα μέσα στις κοινωνία.

Συγκεκριμένα, γύρω στα 50 άτομα βρέθηκαν στο χώρο του Δημαρχείου της Κατερίνης με σκοπό να συζητήσουν και να βρουν λύσεις πάνω σε καίρια ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινότητα. Τα θέματα που απασχόλησαν συνολικά τις επιτροπές ήταν τόσο η αξιοποίηση του διατηρητέου κτηρίου της πόλης και η διαχείριση των αδέσποτων, όσο και η δημιουργία μουσείου προσφυγικής ιστορίας και η ανάθεση αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιωτική εταιρεία. Το τελευταίο ζήτημα βρήκε την κορύφωσή του στην εμφάνιση δύο αγανακτισμένων συμβασιούχων, που διέκοψαν τη διαδικασία του συμβουλίου με φωνές και αιτήματα για άμεση κινητοποίηση της διοικούσας αρχής. Οι μάσκες καθώς και οι σακούλες σκουπιδιών που συνόδευσαν την εμφάνιση των πρωταγωνιστών δημιούργησε ένα αληθοφανές θέαμα το οποίο είχε ως σκοπό πέρα από την ευαισθητοποίηση και την κωμική απόχρωση μιας πραγματικής κατάστασης έντασης σε ένα δημοτικό συμβούλιο.

Οι καλεσμένοι που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση αναφέρθηκαν στα οφέλη που γεννά μια τέτοια ιδέα.

Μπάμπης Παπαϊωάννου από το Γραφείο Πληροφόρησης Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς:

«Είμαστε χαρούμενοι όποτε νέοι αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Δράσεις σαν αυτή έχουν ιδιαίτερη αξία όχι μόνο γιατί κάνετε μια διαδικασία προσομοίωσης και μαθαίνετε πως λειτουργεί ένα Δημοτικού Συμβούλιου, πως να παίρνετε αποφάσεις και μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τον ρόλο των δημοτικών συμβούλων. Στην εποχή μας που τα θεωρούμε όλα δεδομένα, με την υπερπληροφόρηση που υπάρχει, είναι δύσκολο οι νέοι να κατανοήσουν την πραγματική αξία που έχουν οι θεσμοί.»

Ο Σάββας Χιονίδης, Δήμαρχος της Κατερίνης:

«Η κοινωνία πηγαίνει μπροστά είτε από ηγέτες, είτε από δημότες, είτε από τους νέους και τις νέες. Η Κοινωνία αυτή χρειάζεται πράγματα, χρειάζεται νέες ιδέες. Η προσομοίωση αυτή είναι ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα γιατί δεν προέρχεται από κάποια νομοθετική ρύθμιση, αλλά μόνοι σας την φέρατε από κάτω προς τα πάνω».

Στο παραγωγικό αυτό τριήμερο βρέθηκαν επίσης στην Κατερίνη και νέοι από τα Γιαννιτσά και την Καβάλα, πόλεις όπου διοργανώθηκαν τον τελευταίο χρόνο και εκεί αντίστοιχες δράσεις, με σκοπό να γίνει ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών ενώ και η πόλη GAIA της Πορτογαλίας, που διοργάνωσε πριν τρία χρόνια αυτό το πρωτότυπο project για νέους, προσκάλεσε μέσω video την πόλη μας να συνεχίσει τέτοιες δράσεις που ενεργοποιούν τη νεολαία για θέματα που αφορούν το τοπικό τους περιβάλλον.

Και κάπως έτσι έκλεισε η αυλαία μιας προσομοίωσης που μοίρασε στους νέους ανθρώπους της πόλης, χαμόγελα, εμπειρίες και κυρίως θάρρος για να πουν την άποψη τους. Να την υποστηρίξουν και όταν αύριο τους δοθεί η ευκαιρία να μην εμείνουν στα λόγια αλλά να την κάνουν πράξη. Έτσι, θα μπορέσουν να συνθέσουν την κύρια αναγκαιότητα του αυριανού πολίτη. Να ενεργεί.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

FOLLOW US

Log in