ΣΥΝ-ΘΕΣΗ 2017

ΣΥΝ-ΘΕΣΗ 2017

Η ΣΥΝ-ΘΕΣΗ | Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κατερίνης πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη για πρώτη φορά το τριήμερο 17 – 18 - 19 Νοεμβρίου 2017 στο Δημαρχείο Κατερίνης. Περισσότεροι από πενήντα νέοι της πόλης, μαθητές και φοιτητές έως 23 ετών κάθισαν στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, ανέπτυξαν τις απόψεις τους και κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις μέσα από μια διαδικασία που όχι μόνο μύησε τους νέους στα πολιτικά καθήκοντα εκπροσώπων των τοπικών θεσμικών οργάνων, αλλά τους έδωσε παράλληλα τη δυνατότητα να ενεργοποιηθούν πολιτικά μέσω από τη βιωματική αυτή εμπειρία.

Χωρισμένοι σε τρεις δημοτικούς συνδυασμούς με χαρακτηριστικά από το σύνολο του πολιτικού φάσματος οι συμμετέχοντες διαβουλεύτηκαν τόσο σε επίπεδο Ολομέλειας, όσο και επίπεδο δημοτικών Επιτροπών πλήθος θεμάτων θεωρητικής φύσεως με ερείσματα, ωστόσο, σε πραγματικούς προβληματισμούς και έδωσαν λύση σε ζητήματα που απασχολούν τοπικές κοινωνίες. Ενδεικτικά προσεγγίστηκαν θέματα όπως: η αξιοποίηση διατηρητέου κτηρίου της πόλης, η διαχείριση των αδέσποτων, η ανέγερση μουσείου προσφυγικής ιστορίας και η ανάθεση αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιωτική εταιρεία, η ενίσχυση της νεανικής φύσεως των πρωτοβουλιών που παίρνει η πόλη και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου.

Μέσα από τις εργασίες της ΣΥΝ-ΘΕΣΗ | Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κατερίνης οι νέοι της πόλης κατόρθωσαν να διεξάγουν παραγωγικό διάλογο και να συνθέσουν απόψεις αποδεικνύοντας με ξεκάθαρο τρόπο το δυναμικό ρόλο που δύνανται να διαδραματίσουν στα πλαίσια της τοπικής κοινωνίας της Κατερίνης. Η διαπίστωση αυτή γίνεται αντιληπτή και από τα λεγόμενα των παρευρισκόμενων προσκεκλημένων στη διαδικασία, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα οφέλη που γεννά μια τέτοια ιδέα.

Μπάμπης Παπαϊωάννου από το Γραφείο Πληροφόρησης Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς:
«Είμαστε χαρούμενοι όποτε νέοι αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Δράσεις σαν αυτή έχουν ιδιαίτερη αξία όχι μόνο γιατί κάνετε μια διαδικασία προσομοίωσης και μαθαίνετε πως λειτουργεί ένα Δημοτικού Συμβούλιου, πως να παίρνετε αποφάσεις και μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τον ρόλο των δημοτικών συμβούλων. Στην εποχή μας που τα θεωρούμε όλα δεδομένα, με την υπερπληροφόρηση που υπάρχει, είναι δύσκολο οι νέοι να κατανοήσουν την πραγματική αξία που έχουν οι θεσμοί.»

Σάββας Χιονίδης, Δήμαρχος της Κατερίνης:
«Η κοινωνία πηγαίνει μπροστά είτε από ηγέτες, είτε από δημότες, είτε από τους νέους και τις νέες. Η Κοινωνία αυτή χρειάζεται πράγματα, χρειάζεται νέες ιδέες. Η προσομοίωση αυτή είναι ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα γιατί δεν προέρχεται από κάποια νομοθετική ρύθμιση, αλλά μόνοι σας την φέρατε από κάτω προς τα πάνω».

Στο παραγωγικό αυτό τριήμερο βρέθηκαν επίσης στην Κατερίνη εκπρόσωποι νεανικών πρωτοβουλιών από τα Γιαννιτσά και την Καβάλα με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών ενώ διαδικτυακή σύνδεση υπήρξε με εκπροσώπους της πόλης GAIA της Πορτογαλίας που διοργάνωσε πριν τρία χρόνια αυτό το πρωτότυπο project για νέους.

Και κάπως έτσι έκλεισε η αυλαία μιας προσομοίωσης που μοίρασε στους νέους ανθρώπους της πόλης, χαμόγελα, εμπειρίες και κυρίως θάρρος για να πουν την άποψη τους. Να την υποστηρίξουν και όταν αύριο τους δοθεί η ευκαιρία να μην εμείνουν στα λόγια αλλά να την κάνουν πράξη δουλεύοντας εν τοις πράγμασι για την ιδέα της ανοιχτής και φιλικής προς τους νέους κοινωνία. Έτσι, θα μπορέσουν να συνθέσουν την κύρια αναγκαιότητα του αυριανού πολίτη. Να ενεργεί.

Η ΣΥΝ-ΘΕΣΗ | Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κατερίνης διοργανώθηκε από το Δίκτυο Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

FOLLOW US

Log in