Είπαν για εμάς

Τα Νέα Πιερίας γράφουν για την Συν-Θέση-Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κατερίνης

Τι; Πως; Γιατί;

Η Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κατερίνης αποτελεί ένα συνέδριο προσομοίωσης διαδικασιών Δημοτικού Συμβουλίου. Νέοι, μαθητές Λυκείου και Φοιτητές δημότες ή κάτοικοι της Κατερίνης, αναμένεται μέσα από μια διαδικασία προσομοίωσης των δημοτικών θεσμών να εξοικειωθούν με τον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης ενός Δήμου, ενώ...

«Συν-Θέση»: Η πρώτη Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου της Κατερίνης είναι γεγονός!

Τρία πράγματα χρειάζονται προκειμένου κάποιος να καινοτομήσει. Μία ιδέα, τα μέσα για να την κάνει πράξη, και οι κατάλληλες συνθήκες που θα κάνουν το εγχείρημα να ανθίσει. Στην περίπτωση της πρώτης Προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου της Κατερίνης που θα διεξαχθεί στις 17-19 Νοεμβρίου στις αίθουσες του Δημαρχείου Κατερίνης, δεν λείπει τίποτα.

Η ιδέα

Πριν από δύο περίπου χρόνια μια ομάδα φοιτητών με καταγωγή από τον Δήμο Κατερίνης γέννησε την ιδέα μιας προσομοίωσης που θα έδινε την ευκαιρία στους νέους να συμμετάσχουν στον τρόπο λήψης αποφάσεων μιας τοπικής κοινότητας, μυώντας τους έτσι στην αξία της ενεργής συμμετοχής στα κοινά και της δημοκρατικής διαβούλευσης. Από τον Μάρτιο του 2016 με το «Ρολόι των Νέων στην Ξάνθη, και τον Μάρτιο του 2017 με το «Εν έργω» στον Δήμο Πέλλας, η ιδέα της Προσομοίωσης μέχρι και σήμερα έχει ωριμάσει αποδεικνύοντας πως η «Συν-Θέση» ενός νέου σε ενεργό πολίτη είναι ένα όραμα που μπορεί να γίνει πράξη.

Ο Τρόπος

Πως νιώθει ένας νέος όταν καλείται να προτείνει, να αξιολογήσει και να αποφασίσει για λογαριασμό των συμπολιτών του; Πως ακριβώς γίνεται η αποκρυστάλλωση της πολιτικής διαδικασίας ενός Δημοτικού Συμβουλίου, από καθήκον των άλλων, σε προσωπική ενέργεια;

Στον βασικό κορμό της, η προσομοίωση περιλαμβάνει τρεις φανταστικές δημοτικές παρατάξεις οι οποίες καλύπτουν ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό φάσμα της Ελληνικής πολιτικής σκηνής. Κάθε παράταξη αποτελείται από τον επικεφαλής και τους Δημοτικούς Συμβούλους της και προσπαθεί να συνεισφέρει όσο τον δυνατόν περισσότερο με προτάσεις μέσα από την συνεργασία και την δημοκρατική λειτουργία των μελών της. Μέσα από αυτό τον πυρήνα, οι συμμετέχοντες θα θέσουν τις ιδέες τους υπό το πρίσμα των υπόλοιπων, κρίνοντας αξιολογώντας και επιχειρηματολογώντας μέσα σε ένα εικονικό πλαίσιο ρεαλιστικής πολιτικής πραγματικότητας.

Οι Συνθήκες

Η απομόνωση της πολιτικής σε ένα ελιτιστικό καθήκον των λίγων, και για την ακρίβεια των άλλων, έχει κάνει την συμμετοχή σε αυτή ενέργεια προς αποφυγήν. Σε μια εποχή γενικότερης αποξένωσης και αδιαφορίας των νέων για την πολιτική και τον τρόπο που αυτή ασκείται, η Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου δύναται να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους νέους να γνωρίσουν ενδότερα τους δημοκρατικούς θεσμούς προωθώντας την ιδέα της Δημοκρατίας και να συνειδητοποιήσουν την αξία της συμμετοχής. Με στόχο την πολιτική αφύπνιση των νέων της Κατερίνης η Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου φιλοδοξεί να αποτελέσει το θεσμό εκείνο που θα παροτρύνει τους συμμετέχοντες να συνδιαλλαγούν και μέσω γόνιμου διαλόγου και πολύπλευρης συνεργασίας να καταλήξουν στη λήψη ορισμένων αποφάσεων στα πλαίσια της διαδραστικής εμπειρίας.

Βασικές Πληροφορίες

Η ημερήσια διάταξη θα συγκροτηθεί γύρω από θέματα που μπορούν να απασχολήσουν γενικότερα το Δημοτικό Συμβούλιο, κινούμενα ωστόσο όπως τονίστηκε το επίπεδο του (μη) ρεαλιστικού. Τα ζητήματα που θα συζητηθούν στην Προσομοίωση θα αποφασιστούν από την Οργανωτική Επιτροπή, ενώ χρήσιμη θα μπορούσε να αποβεί τυχόν καθοδήγηση από την πλευρά του Δήμου αναφορικά με θεματολογία και αρμοδιότητας των σωμάτων που θα προσομοιωθούν.

Στα πλαίσια της προσομοίωσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να λάβουν αποφάσεις τόσο σε επίπεδο Ολομέλειας, όσο και σε επίπεδο Επιτροπών. Πιο συγκεκριμένα, κατά την υποβολή της αίτησης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο οι ενδιαφερόμενοι θα επιλέγουν τόσο την παράταξη που τους εκφράζει αποτελεσματικότερα, όσο και την επιτροπή στην οποία θα ήθελαν να συμμετέχουν. Οι Επιτροπές που θα προσομοιωθούν είναι η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

H Μαρία Δαλαμήτρα, φοιτήτρια νομικής και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Προσομοίωσης δήλωσε:
«Η «Συν-Θέση» είναι ένα εγχείρημα το οποίο στηρίζεται στη συμμετοχή και στην αλληλεπίδραση των νέων κι αυτή ακριβώς είναι η δύναμή του. Πραγματοποιείται επιτέλους μία δράση που δίνει το βήμα στα νέα παιδιά να συζητήσουν για τα προβλήματα του δήμου στον οποίο ζουν, να πάρουν -έστω και εικονικά- αποφάσεις για καίρια ζητήματα που τον ταλανίζουν και να αισθανθούν ότι έχουν μια φωνή και μια δυναμική που δεν αγνοείται, τουναντίον ακούγεται και μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα προς το καλύτερο. Στόχος είναι η αφύπνιση και η πολιτική ευαισθητοποίηση της νεολαίας που αφενός μεν θα χαρίσει στην ίδια πνευματική ολοκλήρωση αφετέρου δε θα συντελέσει στη βελτίωση τη πολιτικής διαδικασίας.»

Ίσως λοιπόν η πολυπόθητη αυτή πολιτική βελτίωση που ζητάμε να μην είναι ένα άπιαστο όραμα. Ίσως η αλλαγή που ψάχνουμε χρόνια τώρα, στα δεδομένα να είναι ζήτημα πρωτοβουλίας. Εάν ακριβώς δώσουμε την ευκαιρία στους νέους να κάνουν το πρώτο βήμα, να κοινωνήσουν το αγαθό της συνεργασίας και του διαλόγου, να προτείνουν, μπορεί τότε η «Συν-Θέση» των αυριανών πολιτών να γίνει τελικά καθήκον όλων μας.

Δείτε το άρθρο

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

FOLLOW US

Log in