Δημοτικές Παρατάξεις

Δημοτικές Παρατάξεις

Οι Δημοτικές Παρατάξεις που περιγράφονται δεν συνδέονται, ούτε συσχετίζονται με δεδομένα της πραγματικότητας. Η ύπαρξη τους οριοθετείται αποκλειστικά στα πλαίσια της ΣΥΝ-ΘΕΣΗ | Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κατερίνης και έχουν διαμορφωθεί, καλύπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις του πολιτικού φάσματος κατά τρόπο που να διευκολύνεται η επιλογή Δημοτικής Παράταξης από τους ενδιαφερόμενους με βάση τα προσωπικά κριτήρια που εκείνοι θέτουν.

Σύγχρονη Πόλη

(Πλειοψηφούσα παράταξη)

Αποτελεί το δημοτικό συνδυασμό που κατόρθωσε να επικρατήσει στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Με παρουσία αρκετών μελών της σε προηγουμένη σύνθεση Δημοτικού Συμβουλίου τα μέλη της διαθέτουν ιδεολογικά ερείσματα στον ευρύτερο προοδευτικό και φιλελεύθερο πολιτικό χώρο. Η δημιουργία της παράταξης συνιστά προϊόν ευρείας συναίνεσης των ιδρυτών της με κοινό σκοπό να προχωρήσει η πόλη ένα βήμα παραπάνω υπερβαίνοντας πολιτικά διαχωριστικά όρια.

Βασικός προεκλογικός στόχος της παράταξης θεωρήθηκε το στρατηγικό άνοιγμα του Δήμου στο διεθνές κοινό και η αναθεώρηση της εικόνας της πόλης σε διεθνές επίπεδο. Φιλοδοξώντας στην ενίσχυση του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής οι διοικούντες επεξεργάζονται σταδιακή επέκταση των επαφών με Δήμους του εξωτερικού χτίζοντας χρήσιμες επαφές, που σε επόμενη φάση ευελπιστούν να συντελέσουν στην περαιτέρω οικονομική άνθιση του Δήμου. Με εμφανείς οικολογικές ανησυχίες και εκσυγχρονιστική διάθεση η Δημοτική αρχή προσπαθεί, επιπλέον, να εφαρμόσει μεγαλόπνοο πρόγραμμα αλλαγών σε ποικίλους τομείς για την πόλη με έμφαση στην τεχνολογία και τον πολιτισμό.

Εισπράττουν, ωστόσο, τις φανερές αντιδράσεις των δημοτών αλλά και των μελών της αντιπολίτευσης, καθώς ο λογαριασμός των εξόδων μεγαλώνει και οι πολίτες δυσκολεύονται να εισπράξουν πρακτικά τα οφέλη των σχεδιαζόμενων κινήσεων. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Σύγχρονης Πόλης απαντούν στην κριτική για αμφίβολη σκοπιμότητα των πρωτοβουλιών τους εγκαλώντας για έλλειψη στόχων και οράματος τους συναδέλφους που δεν συναινούν στο σχεδιασμό τους.

Σύμπραξη Δημιουργίας

(Μειοψηφούσα παράταξη, μείζονα αντιπολίτευση)

Αρκετά από τα μέλη της παράταξης συμμετείχαν στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου αποτελώντας ουσιαστικά μετεξέλιξη της πρώην πλειοψηφούσας παράταξης με συντηρητικό αλλά και φιλελεύθερο την ίδια στιγμή πολιτικό πρόσημο.

Τα μέλη του συνδυασμού της «Σύμπραξης Δημιουργίας» ασκούν δριμεία αντιπολίτευση στην παράταξη της πλειοψηφίας. Την κατηγορούν πως επιχειρεί να υλοποιήσει ένα μεγαλεπήβολο και εξαιρετικά κοστοβόρο πλάνο που αναμένεται να επιβαρύνει υπέρμετρα τους δημότες. Δεν παραλείπουν να τονίσουν, επίσης, πως πίσω από τη δημιουργία της «Σύγχρονης Πόλης» κρύβεται ευκαιριακή συναίνεση - συνύπαρξη των μελών της χωρίς υπόβαθρο ουσιαστικών θέσεων για τα προβλήματα του Δήμου.

Ο συνδυασμός εστιάζει το ενδιαφέρον του σε ζητήματα βελτίωσης της καθημερινής ζωής των δημοτών για τα οποία θεωρεί πως η διοίκηση του Δήμου σκόπιμα αδιαφορεί στοχεύοντας παράλληλα σε πρωτοβουλίες για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό του Δήμου. Θεωρούν το διεθνές άνοιγμα που επιχειρεί η «Σύγχρονη Πόλη» άνευ περιεχομένου και προκλητικά σπάταλο τη στιγμή που δημότες περιμένουν την έμπρακτη στήριξη του Δήμου για να ορθοποδήσουν. Εκφράζουν, παράλληλα, τις έντονες αμφιβολίες τους για την ικανότητα των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας να διαχειριστούν και να υλοποιήσουν ένα τόσο μεγάλο πακέτο υποσχέσεων.

Η «Σύμπραξη Δημιουργίας» αντιμετωπίζεται συχνά με επιφυλακτικότητα από τα μέλη της «Σύγχρονης Πόλης» και σχολιάζεται αρνητικά η φοβικότητα τους να αποδεχθούν τις εξελίξεις συναινώντας στην πρόοδο της τοπικής κοινωνίας.

Κίνηση Ανατροπής

(Μειοψηφούσα παράταξη, ελάσσονα αντιπολίτευση)

Πρόκειται για δημοτικό συνδυασμό που δημιουργήθηκε με σκοπό να επανακαθορίσει τους υπάρχοντες συσχετισμούς του Δήμου με χαρακτηριστικά γνωρίσματα τη ριζοσπαστικότητα λόγου και προτάσεων, τις επαφές με τα κοινωνικά κινήματα και την προώθηση της ιδέας της αλληλεγγύης.

Έστω και αν η παράταξη δεν κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία των δημοτών και να εφαρμόσει το πλαίσιο ιδεών της, τα μέλη της θεωρούν πως εκφράζουν το νέο πρόσωπο που έχει ανάγκη το Δημοτικό Συμβούλιο σε αντίθεση με τις υπόλοιπες δύο παρατάξεις τις οποίες αντιμετωπίζουν ως δυνάμεις ενός παλιότερου και παρωχημένου πολιτικού σκηνικού. Μέλη της «Σύγχρονης Πόλης» δεν παραλείπουν να στηλιτεύουν τον προοδευτισμό της παράταξης αυτής προσδίδοντας στη στάση τους μικροπολιτικό δόλο.

Κατηγορούν την υπάρχουσα διοίκηση του Δήμου πως αγνοεί τους πολίτες που δοκιμάζονται εν μέσω οικονομικής ύφεσης και τους καλεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη με πρόσθετες επιβαρύνσεις, προκειμένου να στηρίξουν ένα πολυδάπανο και αδιαφανές πλάνο αλλαγών που προτείνει. Παράλληλα, καλούν τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα και να δουλέψουν από κοινού για ένα Δήμο που θα τονίζει το κοινωνικό του πρόσημο και θα αναδεικνύει ουσιαστικά και όχι σπασμωδικά το ενδιαφέρον του για τον πολιτισμό. Για τα ανωτέρω, προτείνουν συνεργασίες με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και συνεργατικά σχήματα σε διάφορους τομείς για επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων και παρουσιάζουν τη δική τους πρόταση για οικοδόμηση εναλλακτικού διεθνούς προσώπου της τοπικής κοινωνίας.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

FOLLOW US

Log in